Joomla Free Themes by iPage Complaints

Z okoli 10 hektarji posajenega hrena sodi kmetija Martinec med največje pridelovalce te zelenjave pri nas. Kljub temu je pridelovanje hrena njihova dodatna dejavnost, saj je v prvi vrsti njihova kmetija znana kot ena izmed največjih govedorejsko-poljedelskih v mestni občini.

Delo s pridelavo hrena, ki se je pri njih kot dopolnilna poljščina v kolobarju uveljavila že pred vrsto leti, se začne še zgodaj spomladi, ko mlade sadike  zasadijo s posebnim strojem. Po obveznem okopavanju ga osipajo kot krompir. Sledi dognojevanje in škropljenje proti boleznim.  

Pridelava hrena zahteva veliko ročnega in fizičnega dela na njivi, ko se začne z okopavanjem, nato pobiranjem na njivi ob spravilu, zlasti pa doma, ko se hren sortira, pere, obrezuje in pakira, torej pripravlja za prodajo. Nekaj hrena se izorje pred novim letom, večina hrena pa se pospravi z njiv vselej pred veliko nočjo, ko je tudi povpraševanje po hrenu največje.